İçeriğe geç

Hosted Hypervisor tercihi ve farklılıkları

Sanallaştırma platformaları veya diğer adı ile hypervisorler, uzun süredir hayatımızda. Hypervisor mimarilerinin bize sağladı faydalar, farklı bir yazının konusu olup, ayrıca bu yazıda bare metal hypervisor’lerden de bahsetmeceğim. Yazının konusu, hosted hypervisorler ve sık kullandığım Oracle Virtualbox. 🙂

Hosted hypervisoleri, bare metal hypervisorlerden ayıran en büyük fark, host işletim sistemine bağlılıkları olup, donanımı direk kullanamazlar. Kritik seviyedeki iş uygulamalarını koşturmak yerine, kısa süreli projeler veya lab ortamı için daha uygunlardır. Hosted hypervisorler, vmware workstation/fusion, parellels desktop, kvm , hyper-v client, virtualbox vb. olarak sıralanabilir. Yazamadığım birçok ürün mevcut, ancak belirttiğim ürünler kadar tanınırlık oranına sahip değiller veya kullanım oranları yüksek değil. Çözümler bir birinin benzeri olsada, ihtiyaçlara göre seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz. Aktif kullandığım 3 ürün için, çok fazla detaya girmeden, kısaca birkaç +/- yönlendirinden bahsedeceğim.

Hyper-v client, ms işletim sistemlerinde, pro. ve üstü versiyonlara sahipseniz, ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Tabi kullanmak için ms windows 8 ve üstü versiyonları sahip olmanız gerekiyor. Disk yapısı olarak vhd/vhdx kullanılabiliyor, vmdk disk’e sahip bir vm var ise, convert sürecinden geçirmeniz gerekiyor, bazen bu zaman dilimi can sıkabiliyor. Ovf desteğinin bulunmamasıda, benim için ek bir dezavantaj. Tabi son dönemde yaşanan microsoft’un open source çözümlere karşı olan tutumu ile yakın zamanda bu özelliğinde geleceğini düşünüyorum. Ovf hakkında bilgi sahibi değilseniz, buradan bilgi alabilirsiniz. Vm işletim sistemi tarafında linux ve bsd distrolara desteğini gün geçtikçe arttırmakta. En önemli avantaj, hypervisor mimarinizde hyper-v server tercih ediyorsanız, gerekli güven ilişkileri sonrasında, kendi terminaliniz üzerinden hyper-v server’ları yönetmeniz mümkün.

Manage Remote Hyper-V Hosts with Hyper-V Manager

hyp_hyperv

VMware Workstation, kurumsal tarafta en fazla tercih edilen hosted hypervisor demek, sanırım yanlış olmayacaktır. Harici lisansa sahip olup, ek bir maliyeti mevcut anlamına geliyor. Endüstri standartlarına göre ovf tarafını ilk destekleyen çözüm. Konsol yönetimi fazlasıyla basit ve işletim desteği yelpazesi çok geniş. Windows ve Linux sistemler üzerine konumlandırılabiliyor. Vm disk tarafında, vmdk kullanıyor, elinizde vhd disk mevcut ise, convert sürecini beklemek zorundasınız. Tüm kullanıcıları kapsamamakla birlikte, network manager tarafını karmaşık bulan son kullanıcıların yorumlarını internet üzerinde görmekte mümkün. Ortamınızda hypervisor olarak tercihiniz esxi ise, hyper-v client’ta olduğu gibi, vmware workstation ile node’lara bağlanarak merkezi yönetim sağlayabilirsiniz.

VMware Workstation Manage Esxi Hosts

hyp_vmware

Virtualbox, hosted hypervisorler arasında en yaygın olan denilebilir. Sebebi, linux, os x , windows ve solaris platformalarında kullanılabiliyor olup, Türkçe dahil 24 farklı dil desteğinin bulunmasıdır. Oracle firmasının çatısı altında olup, bedelsiz ve open source dağıtılmaktadır. Kurulum, yönetim ve network yapılandırmasıda fazlasıyla basit. Disk olarak, vdi, vmdk ve vhd desteğinin olması, diğer çözümlere göre avantaj. Vm’leri tek bir pencere yerine, ayrı ayrı ekranlarda yönetmenin dezavantaj olduğunu düşünüyorum. Disk operasyonlarınında, sadece shell / cmd üzerinden yapılabiliyor olmasıda, yine eksik yönü diyebiliriz. Kaynak tüketimi son derece düşük. Diğer çözümlere göre, vm operasyonlarında veriminin daha yüksek olduğunu gördüm. Vm clone tarafı vmware ile birlikte virtualbox’ta da bulunmakta, sıkça kullanmak zorunda kalıyoruz. Yine usb device desteği her iki çözümde de bulunmakta. Virtualbox’ın bare matel hypervisor çözümü bulunmamakla birlikte, web tarafında yönetmekte mümkün.

Php Virtualbox – Web Manage

hyp_virtualbox

Burada fazla detaya girmeden, aktif kullandığım 3 çözüm için avantaj / dezavantaj bölümlerini paylaşmaya çalıştım. 3D desteği, link clone, seamless mode veya şuan aklıma gelmeyen birçok detaylı özelliği dikkate almadım. Yine bugün özellik olarak bulunan veya bulunmayan noktalar, ileri tarihlerde değişiklik gösterebilir. Paylaştığım bilgiler içerisinde hatalı veya eksik olduğunu düşündüğünüz noktalar var ise, benimle iletişime geçebilirsiniz.

Tarih:Hypervisor

Bu yazı yorumlara kapalı.