Grafiksel kullanıcı arayüzüne ( gui ) sahip işletim sistemlerinde en büyük kolaylıklardan biri, dosya/klasörler üzerinde yapılan işlemlerin, dosya yöneticisi ( file manager ) tarafında gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Açık kaynak kod’lu dağıtımlar tarafında, sistem yöneticileri olarak konsol üzerinde de bu işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Son kullanıcıların fazlası ile işlem adımlarını kısaltıp, süreci kolaylaştıran dosya yöneticilerinden thunar, xfce arayüzlü distrolar üzerinde varsayılan olarak gelmekte.
Daha öncede bahsettiğim gibi, dağıtım olarak ubuntu tabanlı xubuntu kullanmaktayım.Xubuntu kullanımında en can sıkıcı bölüm, file manager tarafında olmakta. Thunar, büyük boyutlu dosya transferleri veya birden fazla işlem adımını gerçekleştirdiğiniz durumlarda, sık sık hata vermekte veya dosyayı taşıdığınızı zannederken, aslında transferi tamamlamamakta. Farklı thunar versiyonları kullanmama rağmen, sonuç alamayınca, arayışa geçip, gnome masaüstülerinde de kullanılan, nautilus file manager kullanmaya karar verdim. Yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum, stabilite ve performans açısından en ufak bir sorun yaşamadım.
Burada thunar yerine, varsayılan file manager olarak nautilus kullanımının nasıl gerçekleştirilebileceğinden bahsedeğim. İşlem adımları fazlası ile basit.
Öncelikle kullandığınız file manager ve versiyonunu, file manager / help tabı altından öğrenebilirsiniz.
Nautilus kurulumu için uygulama / software yöneticisini, kullanabilirsiniz.
Software altında, natuilus file manager olarak arttığınızda, size paket deposunda uygun eşleşmeleri listelemekte. Burada ek olarak, istediğiniz herhangi bir araç veya uygulamayı arayıp, kurulum yaparak, kullanıma başlayabilirsiniz.
Install butonuna basarak, uygulumayı kurmak istediğinizde, mevcut oturum parolanızı yazarak, kuruluma onay vermeniz gerekmekte.
Kurulum bittiğinde, xubuntu arama bölümüne, nautilus yazdığınız takdirde, kısayolu karşınıza çıkacaktır. Yeni file manager kullanıma hazır.
Sistemde nautilus kurulu olmasına rağmen, varsayılan file manager hala thunar. Değiştirmek için, preferred application’ı açarak, varsayılan file manager tabında, nautilus seçmeniz yeterli. Yine bu ekranda browser, mail client ve terminal seçimlerinide istediğiniz gibi düzenlemeniz mümkün.
Artık varsayılan file manager nautilus ve eski sorunlarınız geride kaldı. 🙂
Nautilus tarafında en sevdiğim özelliklerden biri de, sık kullandığım klasörlere erişimi kolaylaştırmak için, yer imi / bookmark olarak ekleyebilme. Yapmanız gereken sadece sık kullandığınız klasör içerisine girip, ctrl + D kısayolunu kullanmak. Aşağıda göründüğü gibi, sol tab’a istediğiniz klasörler eklenecektir.
Bu yazı yorumlara kapalı.