İçeriğe geç

Xubuntu Kurulum Adımları – 16.04 LTS ( Xenial Xerus )

Blog üzerindeki ilk paylaştığım yazının, severek kullandığım masaüstü dağıtımı, xubuntu üzerine olmasını istedim. Xubuntu, linux masaüstü dağıtımları arasında en yaygın olan ubuntunun, xfce arayüzü  kullanan hali. Sistem tarafında kararlı, basit xfce arayüzü ve az kaynak, çok iş felsefesinden dolayı tercih sebebim. Çok düşük kaynaklara sahip donanımlar üzerinde dahi, harika sonuçlar alabilirsiniz. Eğer benim gibi sade masaüstü arayüzlerinden hoşlanıyorsanız, sizin için yine doğru işletim sistemi diyebilirim.

Xubuntu tarafında sadece desktop versiyon mevcut olup, server versiyonu bulunmamakta. En yeni version 16.04 LTS ( Xenial Xerus ) ,torrent veya direk link ile indirilebiliyor. Lts, Long Term Support‘un kısaltılmışı ve uzun süreli destek anlamına gelip, bu süre 5 yıl ile sınırlı. Bu yönüyle lts sürümleri tercih etmek faydanıza olacaktır. Lts haricinde, ara sürümler mevcut, ancak destek süreleri 9 ay ile sınırlı. Eğer ara sürümlerde destek almaya devam etmek istiyorum derseniz, her zaman bir üst versiyona geçmeniz gerekir.  Ara sürümlerin avantajı ne derseniz, en güncel uygulama ve paket deposuna sahipler, tabi kararlılık açısında bu bir avantaj mıdır , tartışılır.

Xubuntu indirme adresi, http://xubuntu.org/getxubuntu

Kuruluma geçmeden önce, indirdiğiniz iso dosyasını, linux dağıtımlarda “startup disk creator” veya windows ortamında “rufus” ile usb bellek içerisine kopyalayabilirsiniz. Ek olarak, mevcut sisteminiz windows ise, harddisk üzerinde ayrı bir disk alanı açarak, 2 işletim sisteminide kullanabilirsiniz. Linux dağıtımlarında herhangi bir deneyiminiz yok ise, tavsiyem sanal olarak kurarak, tecrübe kazanmanız.

Kurulum son derece basit ve kısa sürede tamamlanmakta. İlk ekran dil olarak aşağıdaki gibi ingilizce gelmekte. F2 ile sistem, F3 ile klavye dilini değiştirebilirsiniz. İlk seçenekte, xubuntuyu deneyebilir veya ikinci seçenek, install xubuntu ile kuruluma geçebilirsiniz.

Sistem ve klavye için, istediğiniz dil seçimini aşağıdaki gibi yapabilirsiniz. Daha sonra dil seçeneklerini sistem üzerinde istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Kur ekranındaki seçeneklerde, mevcut güncellemeler ve farklı kuruluşların sürücü, kodeklerinin yükleme iznini talep ediyorlar. Hem güncel işletim sistemi, kullandığınız donanıma ait ek sürücüler yüklenir, hem de kodekler ile ilgili ek kurulum yapmak zorunda kalmazsınız, tavsiyem her iki seçeneğide seçmeniz.

Disk yapılandırma ekranında, ne yaptığınızı bilmiyorsanız, ilerlemenizi tavsiye etmem. Aksi takdirde, veri kaybı yaşayabilirsiniz. Üstte de belirttiğim gibi, sanal ortamda test iyidir. 🙂

Diski sil ve xubuntu yükle : tüm verinizi silerek, sizin adınıza diskinizi yapılandırıp, kuruluma devam eder. Sadece xubuntu kullananacağım dediğiniz durumlarda kullanabilirsiniz.

Başka Bir şey veya doğru hali ile Diğer : Diski kendimiz yapılandırıyoruz. Eğer windows işletim sisteminiz mevcut ve iki işletim sistemini birlikte kullanacaksanız, bu seçenecek ile yola devam etmelisiniz. Bölümü belirlerken, disk formatını ext4 ve bağlama noktasını “/” seçmelisiniz. Aşağıdaki ekranları görüntüsünü referans alabilirsiniz.

xubuntu1604_disk1

Üstte alınan mesaj ile disk yapılandırmasını kaydetmek için onay vermeniz gerekmekte. Disk yapılandırmasının tamamlanması ile bölge, kullanılacak klavye dili ve kullanıcı oluşturma ekranları ile devam edebilirsiniz.

Kullanıcı oluşturma ekranında, “otomatik giriş yap” seçeneği ile parola sormadan sistemde oturum açılır. “Parola iste” seçeneğinde ise, her sistem açılışında, parolanız sorulur. İkinci seçeneği kullanmanız, güvenlik açısından daha doğru olacaktır.

xubuntu1604_15

Üstte gördüğünüz ekran, aslında xubuntu’yu net olarak anlatmakta. Bu ekranda, sistem kurulum süreci devam ederken, herhangi bir hata almadığınız takdirde, “kurulum tamamlandı” mesajını almanız gerekir.

xubunu1604_finish

Buraya kadar olan bölümde, xubuntu 16.04 LTS versiyonun kurulumunu anlattım. Daha önce linux distrolarından birini kullananlar için benzer, ilk kez tecrübe eden, özellikle windows kullanıcıları için biraz yabancı gelecektir. Ek bir nokta, windows disk bölümünü bozmadan kuran kullanıcılar, açılışta grub ekranı gelecektir, buradan istediğiniz işletim sistemini seçerek, sistemlerinizi kullanmaya devam edebilirsiniz.

Xubuntu ve açık kaynak kodlu sistemler hakkındaki acı-tatlı tecrübelerimi, diğer yazılarımda paylaşıyor olacağım.

 

 

 

Tarih:Xubuntu

4 Yorum

  1. turan.coskun turan.coskun

    İşinize yaramasına sevindim.

  2. Baran

    Benim pcimin özzellikleri;

    işlemci : intel pentium Dual Cpu T2330 1.60Ghz 1.60Hz

    ram(bellek) : slot 1: 512mb , slot 2 : 512mb toplam : 1 gb ram

    sistem: 32 bit

    bu pcde XFCEubuntu kurdum baya hızlandı windows çok kasıyordu kurulum yardımı için teşşekürler admin

  3. turan.coskun turan.coskun

    Rica ederim, elinizdeki donanım ile işletim sistemi tercihiniz nokta atışı olmuş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir